Wie is die Mevrouw Beukenoot?

Fascinatie

Anneke Boogaard (1955) is mijn naam, maar al sinds 1995 heet mijn bedrijf Mevrouw Beukenoot Percussieworkshops B.V. Een logisch gevolg daarvan is, dat ik de telefoon opneem met: "met mevrouw Beukenoot". Als kind was ik al gefascineerd tot op het bot door de muziek als de fanfare langskwam, en dan vooral door de trommels. Ook in mijn tienertijd raakte de muziek van het nummer "Sympathy for the devil" van de Stones mij meer dan alle andere liedjes. Pas later kwam ik erachter waarom: in dit nummer spelen de conga's een prominente rol.

Didaktisch talent

Mijn Schoevers-diploma (1972) bleek uitermate handige vaardigheden op te leveren, maar mijn hart lag meer bij de creatieve vakken, dus ging ik na een jaar werken terug naar school: deze keer de Pedagogische Academie (diploma 1978). Hier legde ik de basis voor de exploratie van mijn latere muzikale en didaktische talenten.

Magisch moment

Het kwartje viel pas in 1981 (op mijn 26e): toen zag, hoorde en voelde ik iemand conga's spelen, midden op enorm grasveld in de vrije natuur. Op dit magische moment schoot het als een bliksemschicht door mij heen: dát wil ik ook kunnen! Ik kocht conga's, nam les, organiseerde jam-sessies bij mij thuis en mijn kennis en vaardigheden breidden zich uit, zo ook mijn arsenaal aan percussie-instrumenten.

Lesgeven

Wederom bleek ik me zeer thuis te voelen bij het geven van onderricht, dus al snel ging ik zelf percussielessen verzorgen. Ik investeerde in instrumenten en deed heel veel ervaring op met zowel lesgeven als zelf musiceren (o.a. in de groep Les Bouches). Die lessen gaf ik vooral 's avonds, overdag stonden mijn trommels werkloos in de gang.

Start van het bedrijf

Op een nacht in 1995 droomde ik dat ik zat te spelen midden tussen een grote groep heren, allemaal keurig gekleed in driedelig grijs. Ook deze heren zaten allemaal te trommelen en allerlei andere percussie-instrumen te bespelen en volledig uit hun dak te gaan. Deze droom resulteerde in het oprichten van mijn bedrijf Mevrouw Beukenoot: als Mevrouw Beukenoot begon ik percussieworkshops in het bedrijfsleven te geven.

Werkwijze

Mijn werkwijze kenmerkt zich door een hoge mate van bezieling, enthousiasme, vakbekwaamheid, humor en liefde voor het vak en de mens. Ik help deelnemers over hun aanvankelijk gêne heen, ik zorg ervoor dat iedereen snel ervaart hoe de trommel op z'n best klinkt en ik doe m'n best om iedereen er echt met zijn volle aandacht en focus bij te laten zijn.

Overige activiteiten

Naast het geven van percussieworkshops heb ik nog iets anders te bieden: ik ben ook te boeken als docent voor een schitterende workshop Zang. Ik heb me namelijk gelijktijdig met mijn groei als percussie-docent ook ontwikkeld tot koordirigent. In Eindhoven heb ik het voorrecht dirigent te mogen zijn van het wereldmuziekkoor Umoja, dat in juni 2012 haar 25-jarig jubileum vierde.

Gebouwd met Drupal